ניתוח המצב על בסיס מבצע החיסונים.
בחודשים האחרונים שומעים על מבצע החיסונים החסר תקדים. אזרחים שמחים לתת כתף, אך שכחו את היד המחסנת. תמונות יפות של אנשי צוות מחויכים מועלות לאוויר. אבל מה באמת קורה מאחורי הקלעים? מבצע חיסוני הקורונה דרש הענות מהירה של קופות החולים. גיוס מהיר, אך זמני, של אחים ואחיות לביצוע החיסונים .
כל המעסיקים הגדולים, שמבצעים את החיסונים, החליטו לפנות לחברות קבלן, בטענה שחסר להם כוח אדם, שהם מתקשים לגייס עובדים. טענה מופרכת לחלוטין, עובדה שיש מלא אחים ואחיות שגויסו דרך חברות הקבלן והמבצע זכה להצלחה גדולה. לקופ"ח היו עוד שיקולים נוספים, כגון רצון להמנע מכניסה ליחסי עובד-מעסיק ומכל המשתמע מכך, לדוגמה השכר שישולם, תנאים סוציאליי ם ופנסיונים ועוד. כל חברות הקבלן שמחו להזדמנות וחתמו מיד על החוזים לספק כוח עבודה. בנוסף, על רקע המחסור המדומה באחים ואחיות,
משרד הבריאות החליט לשנות את חוקי המשחק. באופן חד צדדי, העניק המשרד למקצועות אחרים סמכות לבצע פעולה, שעד כה הייתה שמורה רק לאחים ולרופאים. כתוצאה מכך, שוק העובדים הוצף בהיצע והשכר ירד בהתאם. כעת חובשים ופרמדיקים נקראו לביצוע החיסונים בשכר נמוך יותר. אם לא די בכך, חברות קבלן תיאמו את השכר שישולם לאחיות. השכר שנקבע הוא שכר נמוך. תעריף אחיד, לא משנה דרך איזו חברה תעבוד, לא משנה מה הנסיון שלך, מה הוותק, מה ההכשרה וההשכלה. תופעה עצובה שנקראת תיאום השכר שמשולם. אם שתי חברות ידועות בשוק יתאמו מחירים וימכרו מוצר במחיר אחיד וגבוה, הציבור ישתולל, רשות הצרכן תטען שיש קרטל ומיד כל מערכת החוק והמשפט תתגייס להילחם בתופעה הזאת.
סוגיה נוספת המצריכה מתן מענה, היא סוגיית "שכר-תפוקה". ערך שעה שמקבלים אחים ואחיות המבצעים חיסוני קורונה הוא קבוע ולא משתנה. אין קשר לוותק, להכשרה הנוספת, לידע. זה היה "הקושי" של הקופות לגייס עובדים. אם היו מגייסים עובדים, היו צריכים לשלם שכר בהתאם לוותק של כל אח ואחות שיעבדו בחיסוני קורונה. בכל מקום עבודה, וכך גם בסיעוד, יש אנשים מוכשרים יותר, מקצועיים יותר, מנוסים יותר. בהרבה מקומות עבודה נהוג לעשות חוזה אישי והשכר נקבע בהתאם לביצועים, הכשרות, מקצועיות ועוד. במהלך מבצע החיסונים ראינו שאין השפעה של המשתנים אלו על השכר. האם בסיעוד באופן כללי, השכר מושפע מהתפוקה של אחים ואחיות? בסיעוד אין חוזה אישי, אך יש הסכם קיבוצי. העצוב הוא, שעובד שנותן תפוקה גבוהה יותר יקבל בסוף החודש את אותו השכר כמו העובד עם תפוקה נמוכה.
המצב הזה מעמיד את נושא המקצועיות ואיכות הטיפול הניתן למטופל בסימן שאלה. האם ביצוע של קורסים השונים מוסיף למקצועיות שלנו? התשובה ברורה. האם לעובד יש צורך הכרחי או רצון להשתפר ולהיות מקצועי יותר? בסיעוד התשובה לא חד משמעית. המעסיקים רוצים שאחים ואחיות ייצאו ללמוד ולהתמקצע. אז איפה הבעיה? הבעיה שבעבור הקורסים אין תוספת שכר. מוסדות רפואיים רוצים להיות מרכזים מקצועיים מאוד, עם אנשים הכי מקצועיים ועל כך ירצו להחליט את מי להעסיק ואת מי לא. את הרופאים הם בוחרים בפינצטה, מתלהבים מכל רופא מומחה, כאילו ביצעו רכש של שחקן נבחרת ארגנטינה.
נשאלת השאלה, על בסיס מה מוסדות רפואיים מחליטים להעסיק אחים ואחיות? האם לפי הידע המקצועי, לפי הניסיון, לפי ההכשרות שעבר? מסתבר שכלל לא ולא. לפי מה ייקבע שכר של אנשי הסיעוד? האם לפי הוותק בלבד או לפי הידע וההכשרות? נכון להיום, לפי ותק, ללא קשר לקורסים, הכשרות, נסיון, תואר אקדמאי מתקדם. האם זה נראה הגיוני? האם איכות הטיפול שאזרח מקבל מאח וותיק, אך שלא עבר שום הכשרות בדרך זאת אותה איכות הטיפול כמו מאח, אולי צעיר יותר, אך עם ידע? בסוף, מי שמשלם את המחיר הוא המטופל, והמחיר לפעמים יקר, חיים של בן אדם.
המצב כיום הוא העדר תחרות, אך התחרות זה בריא. כמו בכל תחרות, שהטוב ביותר ינצח. ברגע שאח מקבל שכר בהתאם להכשרה שלו ומקצועיות שלו, אז הביצועים שלו בשטח יהיו טובים יותר. ביצועים שווה ערך טיפול איכותי יותר לאזרחים. חוזה אישי זה הפתרון שניתן ליישם כבר עכשיו. בחוזה אישי יהיה רשום בצורה ברורה מה הם הזכויות של העובד: שכר, פנסיה, קרן השתלמות, ימי מחלה, ימי חופשה ועוד. גם יהיה רשום מתי ניתן לפטר את העובד ומתי מותר לו להתפטר ובאילו תנאים. ברגע שהשכר יהיה בהתאם לחוזה האישי, וכך גם דרישות הידע ומקצועיות, אזי מוסדות רפואיים הגדולים ירצו את אנשי הצוות הכי מקצועיים שיש, על מנת לדהור איתם קדימה אל תוך העתיד. מי ירוויח מזה? העובד, שיקבל שכר גבוה יותר, והכי חשוב, המטופל. מטופל יקבל טיפול מקצועי יותר, אחראי יותר, טוב יותר. חוזה אישי זה פתרון טוב, אך חלקי.
הסיעוד היום הוא תחום עיסוק לא עצמאי, הוא נגזר מפקודת הרופאים. חשוב שסיעוד יהפוך למקצוע עצמאי. מקצוע עם גבולות גזרה ברורים, עם סמכויות ועם אחראיות. מקצוע שהוא לא "כלבויניק" , שבכל רגע נתון אפשר לכופף ולהחליט מה יעשה מחר בבוקר. היום אח יחלק תרופות ומחר ינקה את המגירות בארון התרופות. הדרך להגדרת הסיעוד כמקצוע עצמאי עוברת דרך הכנסת. חוק אחים ואחיות הכרחי. חוק זה יגדיר בדיוק מה זה אח ואחות מוסמכת, את תחומי אחראיות וסמכויות, הכשרות נדרשות. כתוצאה מכך, אזרחים יקבלו אנשי צוות מקצועיים יותר, מוכשרים יותר. ברגע שאנשי הסיעוד יפסיקו להיות כלבויניקים, שניתן לכופף, כך גם נושא התקינה יבוא לפתרון יחסי. מי שירוויח בסופו של דבר יהיו המטופלים. לסיכום, הדברים החשובים שזקוקים לשינוי מיידי הם: חקיקת חוק אחים ואחיות והעסקה על בסיס חוזים אישיים. כתוצאה מכך, תהיה תחרותיות בשוק, שתאלץ אחים ואחיות ללמוד, להתפתח ולהתמקצע. במקביל המעסיקים יתאימו את התקינה לעידן המודרני וגם את תנאי העסקה של אנשי הסיעוד. כל זה בשכלול יעניק לאזרחים את הטיפול מקצועי יותר, שירות יעיל יותר ובריאות טובה יותר.
מאת: סמיון קיבא
אשמח לשמוע את דעתכם ורעיונותכם. מוזמנים לעקוב אחריי גם בפייסבוק:
https://www.facebook.com/semion.ki/
גם בטלגרם:
https://t.me/Semion_Kiva
גם בטוויטר:
https://twitter.com/SemionKiva?s=09